Способи обігрівання теплиць

Способи обігрівання теплиць

 

 

Восени та весною температура повітря дуже нестабільна, а погода мінлива: на зміну вечірньому теплу може легко прийти ранковий приморозок. Негаразди від такої мінливості добре відомі тим, хто практикує вирощування рослину теплицях. А особливої уваги і клопіткої праці вимагає теплиця взимку. Тому і в досвідчених власників, і в людей, які тільки планують купити теплицю, часто виникають запитання щодо обігріву таких приміщень. Пропонуємо ознайомитися із плюсами і мінусами основних видів опалення і обрати для себе оптимальний варіант.

Газове опалення

 

Для цього виду обігріву по периметру теплиці встановлюються калорифери , які підтримують оптимальну температуру приміщення. Теплі повітряні маси, генеровані калориферами, поєднуються із зовнішнім повітрям для уникнення випалювання зелені. Тож додаткова вентиляція для теплиць із газовою системою опалення необхідна. Це зумовлює недоцільність газового опалення для зимових теплиць, адже вентиляція вихолоджуватиме приміщення. У такому разі теплиця зимоюпотребує додаткових покриттів для збереження температури.

Пічне опалення

 

Для обігріву теплиць встановлюють спеціальні печі, які, залежно від специфікації, працюють на вугіллі, газі, дровах чи мазуті. Серед переваг цього виду опалення – його доступність і можливість економити. Щодо мінусів,стінки печі можуть досягати високих температур, а це може призвести до зовсім не бажаних наслідків.

Загалом, такий вид опалення – це хороше співвідношення здорової економії та якісної тепловіддачі.

                             

 

Електричне опалення

 

Цей вид обігріву найпопулярніший серед людей, які практикують вирощування в теплиці.Існують різні системи електричного опалення:

  • Конвекційні системи. Тепло нагрітих конвекторів поширюється приміщенням, підтримуючи його температуру. Мінусом системи є її складна модернізація.
  • Калорифери. Своєрідні вентилятори циркулюють теплі маси повітря у приміщенні, рівномірно нагріваючи його. Недоліком є сушіння повітря, тому за такого опалення потрібно подбати про зволоження повітря, особливо у зимових теплицях.
  • Кабельний обігрів. Теплова стрічка укладається від кабелю в товщу ґрунту таким чином передає тепло рослинності. Такий вид опалення досить економний, проте потрібно правильно налаштувати температуру, щоб не нашкодити рослинам.
  • Водяне опалення. Система включає бойлер, насос, спеціальні пластикові труби, якими циркулює вода. Такий метод дорогий, його встановлення чи перекомплектація забирають чимало часу, проте він надійний і дієвий.
  • Інфрачервоне опалення. Включає довгохвильовий ІЧ обігрівач та/або ІЧ плівку. Обігрівач утворює над рослинами ІЧ-промені, які рослини сприймають як сонячні. Нагріваючи предмети у приміщенні, ІЧ промені забезпечують у теплиці потрібну температуру. ІЧ плівка встановлюється у ґрунт. Недоліків у системи практично немає.
  •       

Купити теплицю – не проблема, та вирощування в теплицях потребує пильної уваги у всіх сферах. Це стосується і обігріву приміщень із рослинністю. Зимові теплиці без обігріву просто не виконають своє призначення. Тому проаналізуйте усі плюси та мінуси систем опалювання, зважте на очікуваний результат та оберіть те, що потрібно саме вам.